Foto: Bergen kulturskole

Kulturskolen tilbyr undervisning i hip hop, klassisk ballett, jazzdans og moderne/samtidsdans. Kroppen er instrumentet og gjennom dansen utvikles koordinasjon, kreativitet, styrke, bevegelighet og musikalitet. Undervisningen er organisert i grupper og flere tilbud kan kombineres.
 

Vi tilbyr undervisning i hip hop for barn og ungdom fra skolealder. Undervisningen innbefatter teknikkøvelser, trinnkombinasjoner og innstudering av koreografi. Elevene får også jobbe kreativt og for de yngste gruppene vil lek med bevegelse være en av tilnærmingsmåtene. Forestillinger og visninger er en naturlig del av skoleåret.

Hip hop er en moderne danseform som blander ulike dansestiler. Jazzdans, street dance og breaking er blant dansestiler som gir elementer til denne danseformen. Danseformen kjennetegnes av tydelig rytme, og isolasjon av ulike kroppsdeler, men det finnes mange stilarter som har ulike kjennetegn. I tillegg til danseteknikk og grunnleggende trinn, får elevene muligheten til både å utvikle sine egne koreografier og til å jobbe med forestillinger. Vi har hip hop-undervisning i grupper etter nivå og alder.

Se oversikt over timeplan med grupper og undervisningssteder under fanen «Timeplan for danseundervisningen».

Hip hop
Bilde: Bergen kulturskole

Vi tilbyr klassisk ballett for barn og ungdom fra skolealder. Undervisningen innbefatter teknikkøvelser, trinnkombinasjoner og innstudering av koreografi. Elevene får også jobbe kreativt og for de yngste gruppene vil lek med bevegelse være en av tilnærmingsmåtene. Forestillinger og visninger er en naturlig del av skoleåret.

Klassisk ballett er en scenisk danseform som har røtter tilbake til de europeiske kongehusene på 14-, 15- og 1600-tallet. Balletten regnes som en grunnleggende teknikk og treningsform innen scenisk dans. Den klassiske balletten er satt sammen av et fastlagt trinnsystem og posisjoner som igjen danner grunnlaget for andre tekniske danseformer. Fagterminologien i klassisk ballett er hovedsakelig på fransk, som f.eks plié og pirouette. Ballett fokuserer på korrekt kroppsholdning og en velbalansert styrke i hele kroppen, samt bevegelighet, balanse og koordinasjon.

Se oversikt over timeplan med grupper og undervisningssteder under fanen «Timeplan for danseundervisningen».

Klassisk ballett
undefined
Bilde: Bergen kulturskole

Vi tilbyr jazzdans for barn og ungdom fra 2.trinn. Undervisningen innbefatter teknikkøvelser, trinnkombinasjoner og innstudering av koreografi. Elevene får også jobbe kreativt og for de yngste gruppene vil lek med bevegelse være en av tilnærmingsmåtene. Forestillinger og visninger er en naturlig del av skoleåret.
Jazzdans er en scenisk dansestil, som i USA på 1900-tallet smeltet sammen klassisk ballett med den afro-amerikanske kulturens rytmikk og musikk. Jazzdans har vært mye brukt i revyer og musikaler, samt i musikkvideoer og show. Jazzdansen får hele tiden nye trender og kan derfor se radikalt annerledes ut i dag enn for eksempel 20 år siden.

I dag danser man ofte jazzdans til populærmusikk, men også andre musikkstiler blir brukt. Jazzdans kjennetegnes av tydelig rytme, energi, intrikate trinn og høye spark. Det er en teknisk stilart hvor det øves i typiske elementer som isolasjon, styrke, koordinasjon, dynamikk, bevegelighet, samt hurtige temposkift.

Se oversikt over timeplan med grupper og undervisningssteder under fanen «Timeplan for danseundervisningen».

 

Jazzdans
Jazzdans
Bilde: Bergen kulturskole

Fokus i dette tilbudet er lek med dans og bevegelse. Vi jobber med rytmefølelse, koordinasjon og musikalitet, samtidig som elevene lærer grunnleggende trinn fra forskjellige dansestiler. Vi henter trinn og elementer fra både hip hop, moderne dans, klassisk ballett og jazzdans. Dans og musikk henger tett sammen, og vi henter mye inspirasjon fra ulike typer musikk. Dette kurset er for barn som fyller 4 år i løpet av høst semesteret og fram til førskolebarn.  

Barnedans
Bilde: Bergen kulturskole

Videre til innbyggerhjelpen Fordypningsfag i kulturskolen

Jazzdans fordypning
undefined
Bilde: Øyvind Johannessen

Skoleåret 22-23 har vi ikke grupper i moderne/samtidsdans, utenom i fordypningsprogrammet. Vi håper å kunne etablere grupper innen moderne/samtidsdans på et senere tidspunkt. Er du interessert? Ta gjerne kontakt med oss på e-post: bergen.kulturskole@bergen.kommune.no

Moderne dans oppstod som en reaksjon på klassisk ballett tidlig på 1900-tallet. Dansen skulle ikke bare være vakker, den skulle kunne uttrykke hele mennesket. Samtidig kan man i ulike moderne teknikker finne igjen en del av de samme elementene som i klassisk ballett og jazzdans. Det finnes en rekke ulike stilarter og teknikker innen moderne dans og samtidsdans. I tillegg til teknisk trening innen flere moderne teknikker, står improvisasjon og koreografi sentralt. «Samtidsdans» er et begrep det kan være vanskelig å definere, men den tar opp i seg ulike elementer og tematikk som rører seg i samtiden. Målet med undervisningen er å bygge både fysisk og mental styrke, gi rom for kreativ utfoldelse og vekst, samt opparbeide forståelse for egen kropp og måten den fungerer på. Og alt dette ønsker vi at elevene skal få oppleve i samhandling med andre jevnaldrende i gruppe.

Moderne dans
Bilde: Moderne dans

Timeplan for  danseseksjonen for skoleåret 2022 - 23 
 
Mandag - Rådalslien skole
- Jazzdans 1: 16.45 - 17.35
- Jazzdans 2: 17.40 - 18.40
- Jazzdans 3: 18.45 - 19.55

Mandag - Bønes Arena.
- Klassisk ballett 1: 16.00 - 16.45
- Klassisk ballett 2: 16.45 - 17.45
- Klassisk ballett 3: 17.45 - 18.45
- Klassisk ballett 4 koreografi/visning: 18.50 - 20.15

Tirsdag - Fana kulturhus: 
- Barnedans kl. 16.15-17.00

Tirsdag - Rådalslien skole. 
- Hip hop 1: 16.00-16.45
- Hip hop 2: 16.50-17.50

Onsdag - Bønes Arena. 
- Klassisk 1: 16.00 - 16.45
- Klassisk 2: 16.45 - 17.45
- Klassisk 4: 17.45 - 19.10
- Klassisk ballett tåspiss: 19.15 - 20.25

Onsdag - Åsane kulturhus.
- Hip hop 2: 16.00-17.00
- Hip hop 1: 17.00-18.00

Torsdag - Bønes Arena.
- Jazzdans 1: 16.00 - 17.00
- Jazzdans 2: 17.00 - 18.00
 - Klassisk ballett 5: 18.00 - 19.25                              

Torsdag - Kjøkkelvik skole. 
- Hip hop 1: 16.00 - 16.45
- Hip hop 2: 16.50 - 17.50
- Hip hop 3: 18.00 - 19.00

Alderstrinn (dersom annet ikke er spesifisert):
Klassisk ballett: fra 1. trinn/6 år
Jazzdans: fra 2. trinn/7 år                            
Hip hop: fra 2. trinn/7 år

Se egen fane for fordypningsfag innen dans.

Danseundervisning inngår også som en del av tilbudene Musikalfag og Kulturkarusell. Se egen info på  nettsider.

Selv om skoleåret er i gang, kan det være ledige plasser på dansegruppene. Se «Ledige plasser» for oppdatert informasjon.

Her er priser/egenandeler for kulturskolens tjenester.

Bindingstid og regler for utmelding finner du i reglementet.

Søk om elevplass i kulturskolen