Du kan få hjemmesykepleie om du trenger nødvendige helsetjenester og ikke er i stand til å oppsøke helsetjenesten selv.
Du kan få hjemmesykepleie om du trenger nødvendige helsetjenester og ikke er i stand til å oppsøke helsetjenesten selv.
Hjemmesykepleie er et tilbud til deg som har behov for nødvendig helsehjelp, opptrening, opplæring eller hjelp til å mestre daglige aktiviteter.
Ansatte i hjemmesykepleien kan blant annet hjelpe deg med å ta medisiner, lage til måltider og hjelpe med personlig hygiene. Hjemmesykepleien vil legge til rette for at du skal klare mest mulig selv, slik at du kan fortsette å bo hjemme.
Hjemmesykepleie Pluss er en byomfattende tjeneste for hjemmeboende pasienter som trenger kontinuerlig tilsyn og som har et omfattende og sammenhengende behov for hjelp. Tjenesten retter seg primært til brukere med nevrologiske sykdommer som ALS, MS, traumeskader eller ryggmargsskader.
Avdelingen arbeider etter samme prinsipper som øvrig hjemmesykepleie. Vi kan også legge til rette for å følge pasienten til skole, arbeid eller andre daglige aktiviteter i kommunen.
De ansatte i avdelingen arbeider primært hos én til tre pasienter. Dette bidrar til stabilitet og kontinuitet for pasientene, samtidig som de ansatte opparbeider seg god kjennskap til pasientenes behov og mål.
Tjenesten leveres av Hjemmebaserte tjenester i Bergenhus, som har arbeidsgiveransvaret og arbeidslederansvaret for de ansatte.
Kontaktinformasjon i Bergen kommune for deg som ønsker å søke om helse og omsorgstjenester.
Søknad om tjenester til voksne, eldre og somatisk syke barn sendes til:
Mer kontaktinfo til vurderingskontorene finner du her.
Søknad om tjenester til mennesker med psykisk utviklingshemming sendes:
Søknad om tjenester til barn og unge med psykiske lidelser sendes:
Søknader om tjenester til voksne med psykiske lidelser sendes:
Om pårørende eller andre hjelper deg med søknaden, må du legge ved skriftlig fullmakt.
Kommunen tar kontakt med deg for å hente inn nødvendige opplysninger. Etter dette blir det fattet et vedtak. Du skal alltid få en begrunnelse hvis det kan tenkes at du blir misfornøyd med vedtaket. Om du ikke får en begrunnelse, kan du få denne ved å kontakte kommunen innen tre uker.
Kommunen skal behandle saken så snart som mulig. Hvis den ikke kan avgjøres innen én måned, skal du ha skriftlig beskjed om grunnen og samtidig få vite når du kan vente svar.
Klikk her for å finne din gruppe
Klikk her for å finne din gruppe
Klikk her for å finne din gruppe
Klikk her for å finne din gruppe
Dette er en lovpålagt tjeneste. Se helse- og omsorgstjenesteloven §§ 3-1 og 3-2. Se også pasient- og brukerrettighetsloven kapittel 7.