Gå tilbake til:
Du er her:
Illustrasjon av koronatest

Informasjon om koronaselvtester, teststasjon, testsvar og sykdom.

Du kan fremdeles ta en selvtest om du har symptomer på covid-19, men det er ikke lenger en generell anbefaling. Testing av personer uten symptomer anbefales ikke. Det er ikke lenger krav til test på grensen ved innreise til Norge. 

 

Har du symptomer på covid-19, kan du hente gratis selvtester ved teststasjonen på Spelhaugen og på Innbyggerservice i sentrum. Du må være fylt 16 år for å hente ut selvtester fra kommunens utdelingssteder. Åpningstider for å hente selvtester:

 • Spelhaugen, Fyllingsdalen (se kart): 
  Mandag til fredag: 8.30 til 15.00
  Helg og helligdager: Stengt
 • Innbyggerservice, Kaigaten 4, (se kart):
  Mandag-fredag 08.00-15.00
  Helg og helligdager: Stengt

 

Det særskilte rådet om at du bør holde deg hjemme i fire dager ved positiv koronatest er opphevet fra 5. april 2022. Du bør likevel følge den generelle anbefalingen om å holde deg hjemme ved sykdom, slik som ved andre infeksjonssykdommer.   

Bergen kommune avsluttet muligheten for å registrere positiv selvtest onsdag 9. november 2022. NB: En positiv selvtest registreres ikke på helsenorge.no, og vises ikke i koronasertifikatet.

Se gjerne sjekkliste for hva du skal gjøre på helsenorge.no.
Mer om anbefaling ved positiv test på FHI.no.

ENDRING FRA 1. JUNI: Bergen kommune avsluttet tilbudet om PCR-test på kommunal teststasjon fra og med 1. juni. Teststasjonen tilbyr nå hurtigtest til de som har behov for dette for å få et gyldig koronasertifikat. Les mer i egen artikkel

Disse kan bestille time til antigen hurtigtest på Spelhaugen for å bekrefte positiv selvtest: 

 • Personer som ikke tatt oppfriskningsdose, kan ha behov for en bekreftende test for å få gyldig koronasertifikat.
 • Barn under 16 år.

Ved behov for negativ test

Har du behov for negativ hurtigtest for å få gyldig koronasertifikat, kan du teste deg på teststasjonen på Spelhaugen. Teststasjonen tilbyr både hurtigtest og utskrift av dokumentasjon til denne gruppen. Tilbudet er gratis. Dette kan du benytte uavhengig av om du har norsk fødsels-/D-nummer eller ikke. Du må bestille time på forhånd. 

Dersom du har koronasertifikat og i tillegg har behov for å bekrefte negativ prøve, for eksempel i forbindelse med arbeid eller innreise til andre land, må du teste deg og få dokumentasjon hos en privat helseaktør.

Se informasjon om timebestilling for koronatest på Spelhaugen i neste avsnitt. 

Ring koronatelefonen 55 56 77 00 for å bestille time til antigen hurtigtest på kommunal teststasjon.

Møt presis til timeavtalen din. Ring koronatelefonen 55 56 77 00 om du må avbestille timen. 

ENDRING FRA 1. JUNI: 

Bergen kommune avsluttet tilbudet om PCR-test på kommunal teststasjon fra og med 1. juni. Teststasjonen tilby nå hurtigtest til de som har behov for dette for å få et gyldig koronasertifikat. Les mer i egen artikkel


Kommunal teststasjon

Bergen kommune benytter kun antigen hurtigtest på kommunal teststasjon fra 1. juni 2022. Testing er gratis. 

 • SPELHAUGEN 12 I FYLLINGSDALEN (se kart) - TIMEBESTILLING 
  Ring koronatelefonen 55 56 77 00 for å bestille time. 

  Tilbudet er tilrettelagt for kjørende og gående. Du skal ikke ha bilmotoren i gang mens du venter.
   

Greit å vite når du skal på teststasjon:

Ta med legitimasjon. Barn under 16 år må ha følge av foresatt. Husk å ta med barnets personnummer. Personer uten norsk fødselsnummer kan teste seg på kommunens teststasjon på Spelhaugen.

Trenger du spesiell tilrettelegging ved testing, gi beskjed til koronatelefonen (55 56 77 00) når du bestiller time. 

Av hensyn til ansatte og andre pasienter, ber vi om at du ikke tar bilder eller filmer på teststasjonen.

Prøvesvaret på hurtigtesten blir klart innen cirka én time. Du får en melding fra HelseNorge når svaret er klart. Da vil du finne det i din bruker på helsenorge.no (pålogging BankID), i mappen som heter "Prøvesvar". 

Har du ikke mulighet til å logge på helsenorge.no, kan du få utskrift av koronasertifikatet på teststasjonen. 

Symptomer på koronavirus kan være feber, hoste, tung pust, hodepine, slapphet, nedsatt lukt- eller smaksans og muskelverk. I noen tilfeller kan også sår hals, rennende eller tett nese og nysing være symptomer. Nyoppståtte luftveissymptomer - FHI | FHIs råd om barn og unge 

Når bør du søke legehjelp?

Hold deg hjemme hvis du føler deg syk. Hvis symptomene er alvorlige eller ikke går over, bør du kontakte lege. Kontakt fastlegen din, eller legevakten på 116 117 dersom fastlegen ikke er tilgjengelig. Ved kritisk sykdom må du ringe 113.

Hvem har rett på sykemelding?

Se reglene som gjelder for sykemelding ved koronavirus.
Ring fastlegen din ved behov for sykemelding. Har du ikke fastlege, kan du kontakte legevakten på 116 117.

Behov for innleggelse

De fleste som er syke, klarer seg i eget hjem. Ved alvorlig sykdom legges pasienter inn på sykehus. Pasienter som trenger døgnkontinuerlig medisinsk hjelp, har positiv koronaprøve, men ikke er så dårlig at de trenger sykehusinnleggelse, kan legges inn på isolat (3-4 senger) på Kommunal allmennmedisinsk sengepost (KAS), kommunens sengepost på Bergen helsehus. Det er kun lege som kan legge inn pasienter her.   

Dersom du har behov for å bekrefte negativ prøve, for eksempel i forbindelse med arbeid eller innreise til andre land, må du teste deg og få dokumentasjon hos en privat aktør.   

For spørsmål om nasjonale regler, se HelseNorge.no eller bruk HelseNorge sin chatbot
Helsedirektoratets postmottak er postmottak@helsedir.no NB: Postmottak i Helsedirektoratet har i liten grad kapasitet til å svare på synspunkter og forespørsler om begrunnelser. Mer kontaktinfo her.

Har du spørsmål om koronatest i Bergen, kan du kontakte Bergen kommunes koronatelefon 55 56 77 00. Se kontakt for spørsmål her.