fem grep for hverdagsglede

Vi tilbyr ulike kurs både digitalt og med fysisk oppmøte. For nærmere informasjon om oppstart, påmelding og annen praktisk informasjon på hvert enkelt kurs, se nedenfor. Noen kurs kan og tilbys til ferdigrekrutterte grupper, ta kontakt for mer informasjon.

Finn formen med Friskliv -utetrening

Tankevirus er et mestringskurs for de som ønsker å bli mer oppmerksom på egne tanker. Kurset er utviklet av norske psykologer og forskere, og er basert på grunnprinsipper fra metakognitiv og kognitiv atferdsterapi.

Høsten 2023 har vi oppstart av Tankevirus digitalt. 

Ved digitalt kurs er kursholder synlig med kamera, alle deltakere er med via en Chat, hvor en besvarer på oppgaver i etterkant av videofremvisning

 • I samarbeid med Vestland fylkeskommunen arrangerer vi Tankevirus-kurs for ungdom i VGS alder. Kurset går digitalt tirsdagene 17.10/24.10 og 31.10 kl 18-19:30. Deltakelse er gratis. Deltakerne er med uten kamera og lyd, kommunikasjon foregår i chat og en kan være anonym.
 • Påmelding : https://forms.office.com/e/TPdybJFqd4

Mer om tankevirus

Kurset består av en populærvitenskapelig programserie i tre deler samt verktøy og øvelser som gir deg trening i å bruke kunnskapen fra programserien i eget liv.

1. Ditt psykologiske immunforsvar presenterer grunnleggende psykologisk kunnskap om oppmerksomhet og tanker

2. Tankevirus går gjennom fem ulike tankevirus ved hjelp av morsomme og gjenkjennelige eksempler

3. Psykologiske vitaminer tar deg steg for steg gjennom hvordan du kan gå frem for å bekjempe tankevirus

Søvnkurset “Sov godt” er et kurs som kan være nyttig for deg som har problemer med søvn. Kurset er utviklet av Helsedirektoratet og basert på kunnskap fra Nasjonal kompetansetjeneste for søvnsykdommer (sovno.no) og Folkehelseinstituttet.

Høsten 2023 har vi både digitalt og fysisk søvnkurs. Kursene har ingen kursavgift. Påmeldingsfrist 25. oktober!

 • Oppstart digitalt kurs mandag 30.10. kl. 1400-1530.  Åpent for alle i Vestland fylke. 
 • Oppstart fysisk kurs tirsdag 07.11. kl. 1400-1600. Dette kurset er for innbyggere i Bergen kommune, og holdes på innbyggerservice, Kaigaten 4. 

 Påmelding til begge kurs her: https://forms.office.com/e/BjJCrr522G

 • Kurset er for deg som opplever søvnvansker som går ut over hverdagen og som ønsker å forbedre søvnkvaliteten uten bruk av medikamenter
 • Kurset har 4 samlinger, på 1,5 - 2 timer pr uke

De fleste som får behandling for søvnproblemer mottar medikamenter til tross for at kognitiv atferdsterapi har vist seg å være langt mer effektivt. Du kan oppnå betydelig forbedring av søvnen med relativt enkle grep.
Helt bivirkningsfritt! Dette er utgangspunktet for søvnkurset “Sov godt”.

 

Helsenorge/søvn

SOVno 

Visste du at du kan få en bedre hverdag med 5 grep? Disse er basert på forskning og har stor innvirkning på livskvaliteten din. På kurs i Hverdagsglede lærer du om hvorfor disse grepene er så viktige og hvordan hjernen reagerer og belønner deg dersom du følger dem. Du vil også få gode råd og tips.

Høsten 2023 har vi 1 kurs i hverdagsglede.

Kurset er på 2 timer over 5-6 ukentlige samlinger. Kurset koster 300 kroner. 

Hverdagsglede handler om de små, enkle tingene du kan gjøre i din egen hverdag for å oppleve mestring og glede. Gjennom kursdagene vil du få innsikt i fem viktige grep for økt hverdagsglede: å være oppmerksom, å være aktiv, fortsett å lære, å knytte bånd og å gi. 

Frisklivssentralen tilbyr både individuell veiledning og kurs for deg som ønsker å slutte med røyk og snus. Mange klarer å slutte på egen hånd, men det er dokumentert at støtte og veiledning øker sjansen for å klare det.

Høsten 2023 har vi digitalt  interkommunalt røykesluttkurs på teams, åpent for alle i Vestland fylke. Kurset har ingen kursavgift.

 • Oppstart onsdag  01.11.2023. kl. 14.00-15.30. Kurset har 6 samlinger. 

Ta kontakt på frisklivssentralen@bergen.kommune.no  for påmelding til høstens kurs.

Noen temaer som blir presentert:

 • Hvorfor bruker du tobakk?
 • Hvorfor vil du slutte?
 • Hva hindrer deg?
 • Bruk av tobakk - vane og avhengighet
 • Legemidler og elektroniske hjelpemidler
 • Å øve på å utsette, avlyse og erstatte tobakken
 • Glipp og sprekk
 • Vekt og mat Gevinster
 • Kanskje sette en dato?
 • Planlegge ditt SLUTTEPROSJEKT

Individuelle samtaler

I tillegg til digitalt kurs tilbyr vi og individuelle samtaler ved røykeslutt, dette avtales med veileder.

Slutta.no

Kostholdskurset er for deg som ønsker mer kunnskap om sunne kostholdsvaner, og som ønsker økt bevissthet for egne matvaner og mat valg. Vi snakker blant annet om målsetting for endring og motivasjon til å endre vaner.  

Høsten 2023 har vi nytt kostholdskurs i november.

 • Oppstart 15.11 kl. 09.30-12.30. For påmelding ta kontakt på frisklivssentralen@bergen.kommune.no 
 • Kurset går over 6 samlinger, og hver økt varer ca. 3 timer. Hver kurssamling består av en teori-økt og en praktisk del hvor en øver på å lage enkel og sunn hverdagsmat. På slutten av samlingen smaker vi på maten vi har laget
 • Dette kurset koster 600kr, dette inkludert materiell og matlaging hver kurssamling

Kurset bygger på Nasjonale anbefalinger om kosthold fra Helsedirektoratet.

Nasjonale kostråd

Er du i en vanskelig periode? Er du pårørende til noen som er alvorlig syk eller har en spesielt krevende jobb? Da kan Kurs i mestring av belastning (KIB-kurs), være den beste måten å forebygge en eventuell depresjon på. 

Høsten 2023 har vi oppstart av 3 KIB kurs:

 • Torsdag 24. august kl. 1230-1500 - Kurset er fulltegnet!
 • Onsdag 13. september kl. 1430-1700 - Kurset er fulltegnet!
 • Tirsdag 7. november kl. 1100-1330 - venteliste, ta kontakt på epost for å komme på ventelisten.

Ta kontakt på frisklivssentralen@bergen.kommune.no  for å bli satt på venteliste til høstens kurs. Påmelding til kurset skjer i forbindelse med en for-samtale med kursholder. Kurset koster kr 600, inklusiv kursbok.

Kurset går over 10 samlinger, og hver samling varer 2,5 timer. Det er plass til 14 deltakere pr kurs. Kurset inneholder undervisning og refleksjon med utgangspunkt i kognitiv teori. Etter hver samling får du øvelser og hjemmeoppgaver som bidrar til at du lærer å mestre belastning og stress.

På kurset trener du på å:

 • identifisere og håndtere egne belastninger
 • identifisere tanker om det som er vanskelig og hva de gjør med deg
 • vurdere gyldigheten av tankene
 • få bedre kontroll over hva du skal gjøre når følelsene dine er sterke eller vonde

https://www.youtube.com/watch?v=XQXvidFeSjE

Frisklivssentralen tilbyr og tilpasser temasamlinger og kurs for ulike mål- og aldersgrupper i samarbeid med oppdragsgiver.

Vi har god kompetanse og erfaring innenfor blant annet livsstilsrelaterte tema, mestring og rådgivning som er relevant for en rekke målgrupper (også ansatte).

Ta kontakt på epost for mer informasjon frisklivssentralen@bergen.kommune.no

 

For deltakelse ta kontakt på telefon eller epost for mer informasjon og påmelding. Individuelle samtaler er en del av oppstart hos oss, disse er gratis og gjennomføres i våre lokaler.

Telefon: 408 19 922
Adresse: Damsgårdsveien 40, 5058 Bergen
E-post : frisklivssentralen@bergen.kommune.no